Wednesday, May 18, 2011

Ayam Kam Heong


Salam semua,

Dah lama sangat tak 'up-date' blog ni. Resepi ni dah lama nak share tapi tersimpan dlm PC...kalau letak di luar dah lama berhabuk...he3.

Resepi masakan Cina Muslim...ada kelainan dan keenakannya yang tersendiri. Lihat pada namanya...'Ayam Kam Heong'. Jika dah jemu dengan masakan Melayu atau kampung...jom cuba resepi ni.

Bahan-bahan:

500 gm ayam ( digoreng dengan sedikit tepung)
60 gm tepung gandum
4 tangkai cili padi (diketuk)
2 tangkai cili merah (dihiris)
2 labu bawang besar (dicincang)
4 ulas bawang putih (dicincang)
2 sudu makan rempah kari
2 sudu makan cili sos cili
2 sudu makan sos tomato
2 sudu makan kicap
2 sudu makan sos tiram
5 helai daun kari
Garam dan gula secukup rasa

Cara Memasak:

Gaulkan ayam bersama tepung dan kemudian goreng hingga masak. Ketepikan.

Panaskan minyak dan tumis bawang besar dan putih hingga naik baunya.

Kemudian masukkan serbuk rempah kari bersama sos cili, sos tomato, daun kari, kicap dan juga sos tiram.. Kacau rata dan biarkan hingga pekat.

Masukkan ayam bersama cili merah dan juga cili padi. Gaulkan ayam rata.

Masukkan garam, gula dan angkat.

Hidangkan bersama nasi putih.

Selamat mencuba!

2 comments: