Wednesday, September 2, 2009

Pisang Goreng Berempah


Petang tadi aku sempat membuat Pisang Goreng Berempah untuk dijadikan juadah berbuka puasa. Dah lama tak makan...best jugak pekena pisang goreng ni.

Minggu lepas balik Bagan Datoh sempat aku mengambil sesikat pisang abu muda untuk dijadikan pisang goreng tersebut. Wah, rupa-rupanya anak-anakku suka! Licin sepiring!

Resepinya senang aje:
Pisang abu muda yang dipotong nipis-nipis (baru la rangup dan sedap)
Jintan manis (agak2/ikut suka)
Ketumbar (agak2/ikut suka)
Bawang merah (2 ulas) dan bawang putih (1 ulas)
Udang kering
##Kesemua bahan2 di atas ditumbuk lumat##

Tepung gandum (sedikit)
Sedikit kunyit dan garam
##Bancuhkan tepung bersama serbuk kunyit dan garam. Kemudian gaulkan bersama bahan2 yang ditumbuk lumat di atas. Selepas itu masukkan hirisan pisang muda ke dalam tepung yang telah digaul tadi. Setelah kesemua hirisan bersalut dengan tepung , boleh digoreng ke dalam minyak yang telah dipanaskan.

2 comments:

  1. Try, jangan tak try... sedapppppp pehhhh

    ReplyDelete
  2. cayo...cayo...sedappp utk sesiapa yg menggemarinya...yeahhh!

    ReplyDelete