Thursday, September 3, 2009

ASAM PEDAS MELAKA


Bahan Kisar:
1 biji bawang besar
5 biji bawang merah
30 tangkai cili kering
2 cm inci halia
1 sudu besar jintan manis
1 sudu teh lada hitam
3 cm kunyit hidup (atau 2 sudu teh kunyit serbuk)
3 ulas bawang putih

Bahan Tumis :
1 biji bawang besar (dihiris)
½ sudu teh biji sawi
½ sudu teh halba
4 tangkai daun kari (ambil daunnya saja)

Bahan2 lain:
1 sudu besar pes asam jawa (campurkan dengan 1 cawan air)
750 ml (3 cawan) air
2 biji tomato (potong 2 atau 4)
2 batang terung kecil (belah 4 memanjang)
8-10 biji bendi
2 tangkai bunga kantan - dipecahkan
2 sudu teh garam (atau secukup rasa)
½ sudu teh serbuk perasa atau 1 sudu teh gula
1 kg ikan duri/tenggiri (atau apa-apa ikan pun boleh)
2/3 cawan (abt 150 -180 ml) minyak masak

Cara :
Panaskan minyak dalam periuk. Tumis bahan tumis sehingga bawangnya layu dan naik baunya. Masukkan bahan kisar dan tumis lagi hingga garing dan wangi. Masukkan air asam jawa dan kacau sebentar hingga naik minyak.

Masukkan ikan, bunga kantan dan air. Kacau rata dan masukkan pula serbuk perasa/gula, terung dan bendi. Tutup dan biarkan renih pada api kecil hingga kuahnya pekat sedikit. Kemudian, masukkan tomato. Biarkan sebentar sebelum dimatikan api.

Setelah siap, bolehlah dihidang.

p/s Rasanya boleh tahan. Berbeza dengan asam pedas yang telah aku masak sebelum2 ini. Ada rasa ala-ala kari sebab menggunakan daun kari. Kepada sesiapa yang belum pernah mencuba, bolehlah mencuba.

Terima kasih kepada rozzan blogspot kerana berkongsi resepi.

No comments:

Post a Comment