Thursday, April 23, 2009

Haiwan pemusnah...nyah kau!

Frust betul la. Habis pokok-pokok tanaman yang selama ini ku belai, ku siram dan ku jaga dimusnahkan oleh haiwan pemusnah (belalang, serangga) dan juga ulat beluncas. Ini terutama pada pokok-pokok herba seperti pokok kunyit, lengkuas, bonglai, lempuyang (untuk dibuat jamu), pokok limau dan pokok kari.

Pokok kunyit yang asalnya hidup subur tinggal sehelai sahaja daunnya. Bila aku periksa daunnya, ada sejenis serangga bewarna hijau. Spesis belalang la agaknya.

Mesti rasa sedap sangat! Dengan rakusnya haiwan-haiwan pemusnah ini memakan pokok-pokok tersebut. Setiap pagi aku akan memeriksa tanaman tersebut. Hiiii...banyaknya ulat beluncas pada pokok kari. Sebesar jari kelingking orang dewasa. Geli-gelemannya....Apa aku nak buat ni.....geliiii.

Aku jentik.....lepas tu aku siram dengan air. Aku bukan berniat nak jadi pembunuh...tapi kau sudah memusnahkan tanaman aku. Aku bercadang untuk menumbuk bawang putih. Kemudian dicampurkan dengan air dan dimasukkan ke dalam botol 'sprayer'. Lepas tu boleh la 'spray' cecair tu ke atas tanam-tanaman tersebut untuk menghalau serangga dan haiwan pemusnah tersebut. Itu petua yang jiran belakang rumahku telah amalkan.

Nak tahu berjaya ke tidak, kena cubalah.

No comments:

Post a Comment